luni, 23 iulie 2012

A Beautiful Mind

   



Filmul "A Beautiful Mind" a fost lansat in anul 2001, avand in rolurile principale pe Russell Crowe si Jennifer Connely. A fost nominalizat pentru multiple categorii in cadrul premiilor Oscar si a castigat premiile pentru "Cea mai buna actrita intr-un rol secundar", "Cel mai bun director" si "Cel mai bun film".
    "A Beautiful Mind" este, dupa parerea mea, unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut vreodata. Mi se pare o capodopera a regizorului Ron Howard, foarte frumos realizat, foarte inteligent gandit si pus in scena, foarte deosebit din punctul de vedere al ideii si al abordarii.
    Mie personal imi place foarte mult filmele care prezinta idei relativ originale. Acest film se inscrie intr-o astfel de categorie. Inspirat din viata matematicianului John Nash, povestea spune uimitoarea poveste de viata a acestuia, idee prezentata atat din punctul de vedere al vietii personale, cat si din punctul de vedere al carierei si viziunea anturajului asupra sa. Russell Crowe interpreteaza extraordinar rolului lui Nash, diagnosticat cu o boala necrutatoare, fortat sa lupte impotriva ei si impotriva perceptiei celor din jur. Povestea incepe inca din anii de studentie ai lui John Nash la universitatea Princeton. Inca din acea perioada, acesta era unul dintre cei mai buni studenti si, incepand cu cel de-al doilea an acolo, incep si simptomele sale in ceea ce priveste boala sa. Astfel apare Charles (Paul Bettany), care este introdus ca fiind colegul de camera al lui Nash. Acesta ii este alaturi in perioada colegiului, cand acesta era adesea ironizat si luat peste picior din cauza ca era asocial. Ulterior, Nash este invitat la Pentagon, unde reuseste sa descifreze mental mesajul inamicilor, spre admiratia celorlalti. El considera ca prezenta lui la MIT este sub puterile sale, asa ca accepta o noua misiune de la un oarecare William Parcher (Ed Harris), care ii spune sa caute coduri in reviste, pentru a descfira codurile inamicilor sovietici. El devine obsedat de acest lucru si crede ca este urmarit atunci cand depune aceste mesaje la casuta postala a unei case parasite.
    In acelasi timp, una dintre studentele de la MIT il invita pe Nash sa ia cina cu el si, acesta, indragostindu-se la randul lui de ea, o cere in casatorie.
    Dar obsesia lui pentru munca pe care o face de vine tot mai mare si, in timpul unui discurs care il tinea la Harvard, are impresia ca este urmarit de spioni sovietici care vor sa-l omoare, asa ca incearca sa fuga. Din nefericire pentru el, este prins de doctorul Rosen care il sedeaza pentru a-l interna in spital.
    Din acest moment incepe lupta cu boala, temperamentul asocial al lui Nash devine tot mai pronuntat, iar sotia si, mai tarziu fiul sau, intampina probleme care pun deseori sub semn de intrebare viitorul familiei Nash, atat din punct de vedere mental, cat si fizic.
    Filmul combina genial suspansul, cu tensiunea, te mentine interesat pe tot parcursul filmului, iti atrage atentia intr-un mod in care putine filme o pot face. Acest lucru se datoreaza si faptului ca filmul este unul psihologic, un tip de film care in general atrage atentia. Povestea este una trista, insa interesanta, care se bazeaza in principiu pe lupta lui Nash cu boala. Este un film inteligent realizat, o poveste frumoasa, originala si distributie care merita toate aplauzele. Filmul are o durata de 135 si, desi pare mult, o sa vedeti ca nu e asa. Vizionare placuta!