sâmbătă, 9 februarie 2013

Hansel and Gretel: Witch Hunters

 




    Imi incep vacanta de dupa prima mea sesiune, cu filmul intitulat "Hansel si Gretel: Vanatorii de vrajitoare" si, ca sa fie clar, motivul pentru care folosesc varianta tradusa a titlului, este din cauza ca totusi este o traducere corecta, ceea ce mai rar vedem (nu ca titlul ar fi fost greu de tradus).
    Sincer, nici nu stiu de unde sa incep. As putea sa incep sa vorbesc despre povestea relativ slabuta, despre  faptul ca inca nu am inteles daca este sub 15 sau sub 18 ani, despre efectele speciale, sau despre actorii alesi pentru rolurile din poveste.
    Sa o luam pe rand. Povestea stiu ca urmeaza basmul acela dragut despre cei doi fratiori, Hansel si Gretel, care ajung la casuta de turta dulce a vrajitoarei cea rea si o inving pe vrajitoare si basmul se termina ataaaaaaaat de frumos! Dar totusi. Din moment ce acest Tommy Wirkola a decis sa faca o cu totul alta varianta a filmului, indicat ar fi fost sa isi dea un pic mai mult interesul in legatura cu povestioara si sa nu se mentina la acelasi plan plat al subiectului, cu cateva exceptii minore. Cred ca am ras vreo 10 minute la o faza (atentie, poate contine spoilere, desi eu ma chinui sa evit acest lucru!) in care cei doi frati afla ce isi doresc vrajitoarele, dupa ce una din ele le da mura-n gura o informatie vitala, dupa care, cu niste reflexe de oameni ataaaat de inteligenti, domne, Hansel se uita pe niste liste cu nume de copii rapiti (in circa 2 secunde) si vede ca sunt 11 copii, asta dupa ce vrajitoarea mentionase ceva in legatura cu 12 luni, apoi, cu niste reflexe de Sherlock Holmes, isi da seama care este legatura cu cele 12 luni si observa (absolut senzational!) cum lipseste exact un copil nascut in luna aprilie si vai! In tot orasul...tobele, va rog....exista O SINGURA persoana nascuta in luna aprilie. No s**t, Sherlock! Adica si eu puteam sa scriu o idee politista mai inteligenta de-atat.
    Mai am o alta problema. Povestea incepe in orasul natal al lui Hansel si Gretel. Bun. Apoi adevarata poveste, desfasurata pe tot filmul, se continua, dupa muuuulti ani...tot in orasul lor. Atunci de ce naiba Hansel si Gretel sunt asa socati cand afla despre chestia asta? Oh, look, Gretel, this is our old home! Din nou, no s**t, Sherlock! Pana si eu am remarcat asta. Si desigur, incheierea se face...unde? Pai, unde a inceput povestea! Nu ne invartim in cerc? Pai da, pentru ca singura idee inovatoare pe care amicul Tommy a adus-o filmului, a fost reprezentata de niste vrajitoare mai urate, un sabat si niste arme. Si ce arme! Unele care probabil au fost de fapt inventate cam 100 de ani mai tarziu, dar, what the hell? Why not? A, da si punctul forte al "ideii inovatoare": Hansel are diabet si de aceea, mai-mai sa-i scape vrajitoarea din maini!
    Depasim cea mai mare parte a problemei si vorbim despre faptul ca nu stiu sigur daca filmul a fost sub 18 sau sub 15 ani, pentru ca intr-un loc scrie ceva si in altul altceva, efectele speciale au fost bune, pacat ca nu acopera subiectul sec, iar actorii...hm.
    Adevarul este ca am o pasiune pentru Jeremy Renner, care m-a cam impresionat in "Ghost Protocol", dupa care a continuat sa ma impresioneze cu "Avengers" si "Bourne Legacy". Imi place de el, dar sincera sa fiu e un pic prea cumintel pentru un rol atat de dur. S-a chinuit si s-a chinuit bine, dar se putea si mai bine. Cat despre surioara Gretel, interpretata de Gemma Arterton, imi este teama ca nu am mai vazut-o in viata mea, dar pot spune ca a mancat bataie cu stil si eleganta si asta este un lucru apreciabil. Ii dau atentie pentru ca e britanica. De Famke Janssen nu prea am nimic de comentat, sunt o mare fana inca din era Jean Grey si am fost foarte dezamagita cand am descoperit ca in "The Good Wife" este Julianna Margulies si nu ea pentru ca...a mai remarcat cineva cat de bine seamana? Oh well, singura ei problema este ca a aparut prea putin.
    Un ultim comentariu. Apare un troll, pe nume Edward. Still a better fantasy character than Twilight-boy. Nu m-am putut abtine.
    Pana una-alta, dam filmului un 7 pentru ca ne place de Jeremy Renner si Famke Janssen, pentru ca ne place povestea originala cu Hansel si Gretel si pentru ca eu as da lejer un Oscar pentru machiaj, avand in vedere ca Famke (ce-mi place numele asta) tot era draguta cu toata pudra aceea pe fata. Dar probabil iar va castiga vreun film cu Meryl Streep, in care ea este machiata  astfel incat sa arate chiar de varsta ei, cum s-a intamplat anul trecut in "The Iron Lady". Da, inca sunt suparata ca nu a castigat "Harry Potter".