miercuri, 25 iulie 2012

The Dark Knight Rises





    Tocmai am venit de la filmul "The Dark Knight Rises", film la care nu am fost capabila sa respir timp de 2 ore si 44 de minute. Nu, nu a fost din cauza vreunui miros din sala, ci din cauza ca filmul m-a tinnut efectiv cu sufletul la gura.
    In primul rand, o sa incep cu distributia geniala, cu actori nu neaparat de prima mana, dar cu sanse mari sa  obtina aceasta caracteristica. Il avem astfel pe Christian Bale il rolul lui Batman, rol jucat de acesta inca din 2005. Continuam cu loialul Alfred, interpretat genial de Michael Cane. Apoi ajungem la baietii rai ai actiunii si anume la Bane, personaj care ascunde in spatele mastii pe minunatul Tom Hardy, acum ajuns unul dintre baietii interesanti ai Hollywood-ului, iar motivul ascensiunii sale ne este tot timpul reamintit prin rolurile pe care Hardy le interpreteaza in ultimul timp. Apoi ii avem in roluri secundare pe Gary Oldman, un veteran al filmelor bune si pe Joseph Gordon-Levitt, pentru care am o simpatie de ceva timp si care, asemeni lui Hardy, evolueaza absolut uimitor (pentru o alta evaluare a lui Gordon-Levitt, urmariti "500 days of summer"). Apoi avem actritele Anne Hathaway (care se intampla sa fie si actrita mea preferata) care interpreteaza cu stil si eleganta rolul lui Catwoman si pe Marion Cotillard in rolul noului interes amoros al lui Bruce Wayne.
    Regizorul Christopher Nolan anunta noul Batman intr-un stil absolut uimitor. Filmul nu este in niciun fel mai prejos decat decat celelalte doua create de acelasi regizor, din contra, filmul pare in plina ascensiune, iar sfarsitul remarcabil, genial si neasteptat o sa confirme acest lucru.
    Dupa doi ani de zile in care Bruce Wayne a stat ascuns in casa sa, fara sa lase pe nimeni sa-l vada, traind in umbra trecutului sau, fiind macinat de el in fiecare zi, descopera ca revenirea lui Batman este una necesara, atunci cand, un tanar politist pe nume Blake (Joseph Gordon-Levitt) vine la casa sa si ii explica, prin cuvinte simple, insa pline de suflet, ca ar fi indicat sa mai iasa din casa si sa vada ca lumea in care traieste se cutremura sub picioarele sale. Iar atunci cand politistul preferat al lui Wayne este impuscat, acesta realizeaza ca revenirea lui Batman este necesara. In acelasi timp, Bane face tot posibillul sa distruga Gotham cu ajutorul unei bombe nucleare. Actiunea se desfasoara pe mai multe planuri, spune povestile mai multor personaje, insa se imbina atat de armonios si de perfect, incat rezultatul este mai mult decat impresionant. Nolan nu abordeaza  (asa cum s-a vazut de la primul Batman) subiectul eroilor cum il abordeaza cei de la Marvel, nu neaparat ca acestia il aobrdeaza mai prost. Doar ca Nolan are un anumit stil: el prezinta inca de la inceput Gotham ca un oras imposibil de reparat, imposibil de salvat si, pana la cea de-a  treia parte a filmului, el nu renunta atat de usor la idee. Prezinta cu multa perspicacitate faptul ca orasul este incredibil de corupt si greu de salvat, insa se concetreaza cu stil asupra celor mai importante probleme, asupra celor care intr-adevar l-ar face imposibil de salvat. Wayne crede in el, crede ca poate schimba ceva si nu inceteaza sa-si schimbe parerea nici dupa ce este chinuit si torturat dincolo de imaginabil.
    Daca ar fi vreun lucru de care sa ma plang la acest film, ar fi faptul ca Selina Kyle, cunoscuta mult mai bine sub numele de Catwoman, este prezentata cam anemic. Imi amintesc sa fi vazut unul dintre filmele vechi cu Batman, in care ii era prezentata evolutia precisa, ce fel de femeie era inainte de Catwoman, cum a reusit sa ajunga Catwoman si avea niste scene pline in care ii dadea pe baietii rai cu capul de pereti. In schimb, cu toate ca Anne Hathaway s-a chinuit mult si pentru asta o apreciez, Catwoman este deja in pielea personajului, este deja intruchiparea feminitatii si hoata agila care face furori dun doua miscari. Plus ca apare cam putin.
    Dar in rest, filmul asta nu are absolut niciun minus. Are o poveste interesanta, nu e doar actiune cu baietii mari si muschiulosi care se iau la bataie, are lectii de viata care merita invatate, replici extraordinare, chimie intre personaje, pe scurt, este o frumusete de film. Eu zic ca nu aveti cum sa pierdeti niciun minut din viata uitandu-va la filmul asta, cu multa atentie, deoarece, daca se intampla sa clipiti, s-ar putea sa ratati ceva absolut fenomenal.
    Asa ca scoateti niste bani de sub saltea si mergeti sa vedeti "The Dark Knight Rises".