duminică, 3 februarie 2013

Silver Linings Playbook



    



    Doream sa vad acest film de mult prea mult timp si pur si simplu ori nu aparea si prin orasul meu, ori nu aveam timp sa ma duc sa il vad, asa ca in momentul in care in sfarsit mi-am permis sa-l vad, am alergat ca o gazela si nu-mi pare rau de banii pe care i-am dat pe el. Am mentionat recent am o simpatie pentru scenariile originale (cine nu ar avea, ca tot veni vorba), iar "Silver Linings Playbook" prezinta o idee absolut geniala.
    Pe scurt, este vorba despre Pat (Bradley Cooper), un fost profesor de liceu care are o criza de nervi in momentul in care afla ca sotia sa il inseala cu un alt profesor. Internat pentru 8 luni intr-un spital pentru boli mintale, in momentul in care este scos in spital de catre mama sa, Pat trebuie sa invete sa-si controleze emotiile si sa convietuiasca alaturi de familia si prietenii sai. Spre norocul lui Pat, el nu este singurul tulburat psihic din oras si, in momentul in care o cunoaste pe Tiffany (Jennifer Lawrence), ei invata sa se ajute unul pe celalalt si, in concluzie, incearca sa-si "revina" impreuna. Desigur, Pat nu trebuie sa se lupte doar cu proprii demoni, deoarece insasi tatal sau (Robert DeNiro) are probleme cu nervii si este obsedat de echipa de fotbal "Eagles" pe care pariaza in mod constant.
    "Silver Linings Playbook" prezinta povesti de viata diferite, oameni diferiti cu probleme diferite, casnicii esuate, drumul catre fericire. Deviza lui Pat este sa gandeasca pozitiv pentru a-si putea rezolva viata, insa aceasta deviza intalneste obstacole in permanenta deoarece nimeni din jurul sau nu pare sa creada ca fericirea se poate achizitiona cu atata usurinta. Astfel Pat si Tiffany sunt nevoiti sa invete sa fie fericiti impreuna, deoarece toata lumea ii priveste ca pe niste oameni cu probleme, nimeni nu pare sa aiba incredere in ei si nimeni nu ii sustine in drumul lor catre fericire. In momentul in care se decid sa concureze la un concurs de dans, energia lor se canalizeaza catre un tel care le va aduce sau nu ceea ce-si doresc.
    Sunt foarte impresionata de prestatia ambilor actori. Bradley Cooper imi lasase usor amara impresie ca este facut numai pentru comedii, dar m-am cam inselat si, dupa ce am vazut acest film, mi se pare ca ar fi mai degraba potrivit pentru roluri mai serioase decat pentru roluri de genul "Hangover". Iar despre Jennifer Lawrence pot sa spun ca nu aveam cine stie ce interes pentru ea, desi o stiu atat din "Hunger Games" cat si din "X-Men: First Class", insa nu prea am fost atenta la prestatia ei. Dar in "Silver Linings Playbook" mi s-a parut ca a stiut perfect cum sa se plieze pe personaj, s-a descurcat extraordinar in a fi atat amuzanta cat si rebela sau instabila psihic. Indiferent cum trebuia sa se prezinte, mimica si gesturile ajutau jocul ei actoricesc si il perfectionau. Este intr-adevar un talent nou la Hollywood, dar daca se tine de cariera eu cred ca va avea un viitor stralucit in lumea filmului. 
    Filmul a castigat numeroase premii si este nominalizat la vreo 8 categorii la Oscaruri, din care cred ca vor castiga cateva, desi concurenta este destul de serioasa. De asemenea, Jennifer Lawrence a batut-o (asa cum a tinut sa mentioneze) pe Meryl Streep in cadrul "Golden Globes", castigand premiul pentru "Cea mai buna actrita". Si sa fim seriosi, daca nici asta nu e achievement, atunci care mai este?
    Eu filmului ii dau nota 10, pentru subiect, pentru scenariu, pentru replici si mai ales pentru prestatiile actoricesti. Dar in principiu pentru scenariu original.