duminică, 16 decembrie 2012

The Perks of Being a Wallflower





    Aseara, cu ultimele puteri ramase, am reusit sa ma asez in pat si sa ma uit la "The Perks of Being a Wallflower", despre care auzisem de cateva luni si imi doream foarte tare sa-l vad, insa se pare ca cinematograful din Pitesti (cel putin) a decis sa nu promoveze acest film, pentru ca pot sa promoveze filme mai proaste de-atat.
    Filmul se bazeaza pe cartea scrisa de Stephen Chbosky, un roman care de asemenea nu a fost promovat in Romania, sau tradus, daca tot suntem la acest subiect. E sincer jenant sa vezi cum cele mai interesante filme, carti, melodii etc. ajung sa fie atat de putin promovate sau dureaza mult prea mult ca sa apara in magazine. Oricum, filmul este mai epic si mai aproape de suflet decat au fost multe filme pe care le-am vazut in ultima perioada. Aici nu au mai contat efectele speciale si glumele nu au fost gandite de genul: "Cred ca replica asta e amuzanta, hai sa o punem acolo". Nu. Filmul a fost rupt din suflet si a reprezentat o poveste emotionanta cu si despre adolescenti si daca romanul ar fi fost un pic mai luat in serios, ar fi avut acelasi impact asupra lumii, precum "De veghe in lanul de secara". Povestea in sine prezinta viata lui Charlie (Logan Lerman), un adolescent in pragul de a incepe prima zi la liceu, o zi de care ii este foarte teama si care-l face sa numere zilele care le mai are de petrecut acolo, cu o ardoare atat de trista, incat iti lasa impresia ca, intr-adevar, in momentul in care va termina liceul, va fi cu adevarat eliberat dintr-o inchisoare. Insa planurile lui Charlie sunt usor date peste cap atunci cand intalneste un cuplu de seniori, pe Sam (Emma Watson) si pe Patrick (Ezra Miller) care il "adopta" imediat si care il primesc cu bratele deschise in vietile lor. Dar in acelasi timp, de fiecare data cand viata lui Charlie pare sa ia o turnura mai trista, mai dezamagitoare, el trebuie sa se lupte cu lucrurile care se intampla numai in interiorul capului sau, cu sinuciderea recenta a celui mai bun prieten al sau, Michael si cu amintirile despre matusa sa, Helen, care murise intr-un accident de masina la cea de-a 7a aniversare a lui Charlie. Teme precum drogurile, sexul, avantajele si dezavantajele adolescentei sunt abordate in cadrul filmului.
    Filmul se intipareste pe retina si iti da speranta si transmite un mesaj important si anume ca nu esti singur. Ca atunci cand chiar iti doresti ca lucrurile sa mearga bine si sa fii fericit, in cele din urma vei gasi acei oameni care sa te accepte asa cum esti tu si sa te inteleaga in ciuda problemelor tale. "The Perks of Being a Wallflower" raspunde la multe dintre intrebarile puse atat de adolescenti cat si de cei mai in varsta, care inca nu si-au gasit drumul in viata si care nu primesc ajutor din partea nimanui.
    Nu pot sa spun decat ca acest film m-a marcat si ca sper sa am timp sa citesc si cartea cat de curand si recomand aceste doua lucruri tuturor adolescentilor, deoarece cred cu sinceritate ca ii va ajuta sa vada lucrurile cu ochi diferiti si sa inteleaga ca uneori, lucrurile nu sunt asa de urate in esenta, cum par sa fie in aparenta. Chiar cred cu sinceritate ca acest roman are sansa sa devina la fel de bun ca "De veghe in lanul de secara" al lui Salinger daca i se acorda atentia necesara.