miercuri, 5 decembrie 2012

Rise of the Guardians

 



    Cum eu la facultate am inceput sa intru in verificari si lucrari si vesnicele multe teme, nici timpul nu mai este prietenul meu (nu ca ar fi fost vreodata) asa ca nu prea am avut timp in ultima perioada sa prezint niciun film, desi am mers la cateva. Saptamana acesta vorbim despre "Rise of the Guardians", un film realizat de Peter Ramsey si care are ca tema principala, logic, Craciunul.
    Prima mea reactie cand am auzit descrierea initala a filmului a fost ceva de genul: "Serios? Avem totusi o varsta!". Dar adevarul e ca desi suna exagerat de copilaros, filmul intrece orice asteptari. Sau poate am fost eu prea entuziasmata? Ramane sa mergeti la film si sa ma criticati.
    Principala idee a filmului, exact asa cum spune titlul, este salvarea copiilor de Pitch Black (sau, tradus, Intuneric Bezna) care ameninta sa transforme toate visele copiilor si toate sperantele si toata increderea copiilor in ideea ca mai exista Mos Craciun, Iepurasul de Paste, Mos Ene si Zana Maseluta. Asa ca gardienii copiilor se unesc in incercarea de a-l bate mar pe Pitch Black. Doar ca anul acesta mai este ales inca un gardian  si anume Jack Frost, un adolescent caracterizat initial ca fiind rebel si egoist, dar care insa a petrecut mult mai mult timp in preajma copiilor decat toti ceilalti gardieni. Desigur, Jack Frost este suparat ca nimeni nu crede in el si se alatura luptei in ideea ca poate acest lucru ii va aduce apreciere.
    Distributia este absolut incantatoare, mai ales pentru un maniac (adica eu) ce s-ar duce la filme doar pentru ca e distributia incantatoare (desi mi-am luat-o rau de tot in fata cu "The Imaginarium of Doctor Parnassus). Dar simpla prezenta a lui Jude Law (Pitch), Alec Baldwin (Santa Claus), Chris Pine (Jack Frost) si Hugh Jackman (Bunny) face acest film chiar si mai apreciabil pentru ca oamenii astia nu prea au ales scenarii proaste "so far" cel putin.
    Ceea ce ma deranjeaza pe mine, cum ma deranjeaza de multe ori, este felul in care romanicii nostri au reusit sa traduca titlul: "Cinci eroi de legenda". Adica, minunat, mirific, mirobolant, dar nu prea. Serios acum, nu suna mai bine "Renasterea gardienilor" sau o traducere mai literara dar care sa fie pe titlul initial al filmului?
    Nu este cazul de vorbit despre jocul actorilor, insa felul in care au gandit totusi intonatia replicilor a fost bine gandit. Avem stilul caracteristic, de smecheras, al lui Chris Pine, superbul accent al lui Jude Law, stilul impozant al lui Alec Baldwin. And the future sounds great!!!
    Nici replicile nu sunt de lepadat. Intodeauna ma duc la film cu un gol in stomac si ma gandesc cam cat de bun o sa fie filmul si cat de jalnice or sa fie replicile, pentru ca efectiv, pe mine, "Tron" m-a dat peste cap. Ideea a fost ok, efecte speciale si cele mai proaste replici din istorie. Dar "Rise of the Guardians" nu s-a incurcat cu replici de nimic. Sa le multumim lui David Lindsay-Abaire si lui William Joyce.
    Inca un atuu, asa cu stil, e faptul ca este lansat atat de aproape de Craciun, toata lumea intra in atmosera si , sincera sa fiu, este o poveste destul de unica. Adica, este o idee care eu una nu am mai vazut-o abordata pana acum. In general, Mos Craciun e in centrul atentiei si cam atat. Ei, de data asta, toata lumea lupta. Sounds better.
    Asa ca mergeti la "Rise of the Guardians". Go now.