sâmbătă, 15 decembrie 2012

The Hobbit:An Unexpected Journey





    Incepem weekend-ul cu "The Hobbit:An Unexpected Journey pentru ca, ei bine, data de 14 este data lansarii oficiale si orice fan adevarat care are filmul la dispozitie (fie la cinema, fie acasa) trebuie neaparat sa-si elibereze programul si sa sara pe "Hobbit". De data aceasta nu-l mai avem pe curajosul Frodo (Elijah Wood)  in centrul atentiei si nici inelul lui Sauron, cel care ne-a tinut cu sufletul la gura timp de 3 filme lungi, 3 carti interesante, 3 ani de zile si nenumarate premii Oscar.
    In schimb il avem pe unchiul lui Frodo, Bilbo Baggins (Martin Freeman), prezentat in zilele sale de tinerete, cand vesela mamei lui si mileurile erau mai importante decat aventura. Tot in acest film il avem prezent si pe nelipsitul Gandalf (Ian McKellen) care reprezinta, in esenta, intriga filmului. Prea mult in legatura cu subiectul filmului nu prea avem ce sa spunem, avand in vedere ca Peter Jackson a decis sa faca dintr-o carte de vreo 300 de pagini, o ditamai trilogia. Ceea ce este de mentionat este ca aceasta poveste este prequel-ul de la "Lord of the Rings" si ca povestea se desfasoara in jurul a 12 gnomi, ultimii din neamul lor si in jurul luptei pentru a-si recupera regatul pierdut. Creaturile intunericului iesite din neobosita si nelimitata imaginatie a lui J.R.R. Tolkien sunt absolut unice, avand atat denumiri cat si un aspect nemaintalnit.
    Ceea ce merita mentionat este ca ne vor fi explicate niste detalii, niste informatii pe care le stim din "Lord of the Rings" insa doar ca idee, doar ca o mentiune enigmatica a ceea ce avea sa urmeze. Aflam de ce Bilbo nu l-a omorat pe Gollum (Andy Serkis) atunci cand a avut ocazia, ce anume l-a facut sa crute viata unei creaturi atat de infame, aflam de ce neamul Gnomilor si cel al Elfilor obisnuiau sa fie in razboi si mai ales descoperim cum a ajuns Bilbo in posesia inelului, un lucru care, banuiesc, ne interesa pe toti.
    Hm, in alta ordine de idei, nu pot intelege cum de Peter Jackson a vazut ecranizarea aceasta, insa omul asta are ceva magic in componenta sufletului si creierului lui, din moment ce dintr-o carte de 300 de pagini, el face nu unul, nu doua, ci trei filme mari si late caci, tineti-va bine, prima parte are cu stil si eleganta, aproape 3 ore. I'll be damn! Adica daca vedeam un film de o ora jumate, avea o logica, dar asa...Nu pot decat sa sper ca omul acesta stie ce face (si cred ca putem sa avem incredere in el dupa faimoasa trilogie) si ca imaginatia lui nu are limite, doarece, se vede pe alocuri si inca destul de des cum incearca sa traga de timp si de actiune, pe langa faptul ca asistam la niste cantecele, timp in care ma tot rugam ca ideea ingenioasa sa nu fie vreun musical.
    In ceea ce priveste distributia, in mod sigur nu putem comenta la distributia anterioara care si-a dovedit suprematia si infinitia maretie (Ian McKellen, Hugo Weaving), insa il putem comenta pe Bilbo Baggins, interpretat de Martin Freeman, cel mai bine stiu din faimosul serial "Sherlock" produs de BBC. Peter Jackson a facut o declaratie cum ca si-l dorea foarte tare pe Freeman pentru rol caci el parea cel mai potrivit om din universul actoricesc, insa pot spune cu mana pe inima ca nici eu nu mi-as fi imaginat pe cineva mai bun.
    In concluzie, cu toate ca tehnologia 3D ne mananca de bani (mai ales de cand dam vreo 3-4 lei in plus pentru intretinerea ochelarilor care sunt la fel de murdari si aburiti de fiecare data), daca este vreun film care sa merite acela este The Hobbit:An Unexpected Journey.