sâmbătă, 8 decembrie 2012

Salmon Fishing in the Yemen






    Filmul acesta l-am vazut acum ceva timp, insa nu am apucat sa scriu nimic despre el pentru un oarecare motiv neinteles, deoarece filmul mi-a placut mai mult decat multe alte filme pe care le-am vazut pana acum. Nu pot sa-mi dau seama, acestea fiind spuse, cum de filmul nu a primit ceva mai multa apreciere, ceva mai multa faima, insa, probabil este vorba inca o data despre pasiunea mea (sau mai precis slabiciunea) pentru idei originale, carora le acord lejer cateva puncte in plus
    Pe scurt, filmul spune  povestea unui doctor in biologie, pe nume Alfred Jones care obisnuia sa traiasca in lumea sa plictisitoare, alaturi de sotia sa, intr-o casatorie care nu-l mai facea fericit de ceva timp, insa din care nu voia sa evadeze, deoarece se simtea bine in zona sa de comfort. Viata lui Alfred (Ewan McGregor) isi incepe adevarata aventura, intr-o zi, cand seful sau il ameninta ca daca nu se va ocupa de un proiect ce presupune mutarea unei cantitati generoase de pesti in Yemen, va fi concediat. Doctorul Jones, obligat fiind, se intalneste cu sefa proiectului, domnisoara Harriet Chetwode-Talbot (Emily Blunt), care, in cele din urma, reuseste sa-l convinga ca acorde incredere si interes proiectului. Odata ce Harriet si Alfred pleaca in Yemen, sa-l intalneasca pe seicul Muhammed (Amr Waked), amandoi descopera ca, daca iti doresti ceva cu adevarat si esti dispus sa risti totul pentru a-l putea obtine, lucrurile pot sa aiba un sfarsit fericit. Alfred isi descopera pasiunea pentru aventura, credinta in miracolele naturii, iar Harriet isi descopera capacitatea de a lupta pentru ceea ce iubeste, de a fi extraordinara.
    In ceea ce priveste distributia, eu ma inclin. Aveam o pasiune pentru stilul actoricesc al lui Ewan McGregor inca de pe vremea lui Obi-Wan Kenobi, un lucru pe care, banuiesc eu, il am in comun cu mai toata lumea, deoarece, desi un actor foarte bun, filmele lui nu au avut chiar faima care ar fi putut sa o aiba. Cat despre Emily Blunt, am ramas putin socata in ceea ce priveste capacitatea mea de a sari, uneori, exact peste niste lucruri atat de evidente. Am descoperit-o pe Emily Blunt abia in filmul acesta (spre rusinea mea) si in principiu din cauza accentului absolut genial. Dar apoi, cautandu-i filmografia, am descoperit aproape ingrozita cam cate filme vazusem cu ea pana la ora actuala (Devil wears Prada, The Adjustment Bureau, The 5-year engagement) insa nu o observasem. In fine. Incepand cu "Salmon fishing in the Yemen" am inceput sa acord o atentie sporita actritei, tocmai la timp ca sa o remarc in filmul "Looper". 
    Hmmm, ce sa mai spunem. Un scenariu original, replici bine gandite, personaje bine conturate. Doctorul Jones este usor acuzat ca are sindromul Asperger, cel de-al doilea plan al filmului (despre care nu, nu o sa mentionez nimic) o pune in evidenta pe Blunt intr-un mod inteligent si concret, care o face sa iasa din tiparele ei normale. Multumim frumos regizorului Lasse Hallstrom pentru ca a acordat atentie romanului scris de Paul Torday. 
    Filmul nu se mai poate gasi in cinematografie, insa mult succes la descarcarea, hm, pardon, cumpararea lui in varianta originala din magazine. Da. Asa e bine. Pai, vizionare placuta!